Apollo - 14'ün Elektronik Beyni Türk Kızlarının Eseri.


* Kanaviçe dokur gibi : İşte Münih'teki elektronik beyin fabrikasında Apollo uzay araçlarında kullanılacak en hassas parçayı hazırlayan Türk kızlarından biri.
Hassas iş, ince parmak ister.
Apollo-14'ün elektronik beyni Türk kızlarının eseri.
* İnce ellerin eseri : Elektronik beyinlerin resimde görülen parçaları 1001 emek ve göz nuruyla hazırlanıyor. Bu iş ince elli Türk kızları için biçilmiş kaftan.


İlk gün Kastamonulu Ayşe'nin ellerine baktılar. İnce, uzun parmaklı ve bir antik heykeli andıran ellerine. Sonra sordular :
- Sen gergefte iş yaptın mı, kanaviçe nedir bilir misin ?
Ayşe ağzını açmadan evet anlamında başını salladı. İkinci gün Kastamonulu köylü kızının ilkokul diplomasını gördüler, üçüncü gün ise "buyur" dediler, "otur masada çalışmaya başla". İşte Kastamonu'nun küçücük bir köyünden kalkıp İstanbul'a gelen Ayşe böyle başladı elektronik kursuna. Daha o haftanın sonunda kurs hocası genç kızı kenara çekip müjdeyi verdi :
- Hazırlan Almanya'ya gidiyorsun.
Ve bir sabah Ayşe, Sirkeci'den kalkan trene kuruldu, soluğu Münih'te aldı. Artık Kastamonulu genç kızda Münih'teki dev bir fabrikanın elektronik beyin kısmında çalışan 3.000 Türk kızından biri olmuştu. Diğer arkadaşları gibi o da Apollo 14'ün elektronik beynindeki en hassas parçaların yapımına başlamıştı.
Fabrikanın elektronik beyin bölümünde hızlı bir çalışma görülüyor. Geceyi gündüze katan Türk kızları incecik telleri bir kanaviçe gibi örüyor ve sonra bunları lehimleyerek elektronik beyinlerin en önemli kısımlarını hazırlıyorlar.
Cape Kennedy'de olduğu gibi burada da tüm çabalar Apollo 14'ün kazasız belasız ay yüzeyine inmesi ve yine sağ salim dünyaya dönmesi için sarf ediliyor. Ve yöneticiler sık sık şu cümleyi tekrarlıyorlar :
- Aman çok dikkat edin. En ufak bir hata üç kişinin canına ve milyarlara mal olabilir.
Onlar ise yaptıklarının başarılı olacağından emin :
- Korkmayın, diyorlar. Bizim ellerimiz bir operatör eli kadar maharetlidir...1970